15 lut 2016

Jak przechowywać żywność w sposób odpowiedzialny?

W czasach, w których na każdej ulicy czeka na nas sklep spożywczy, robienie zapasów systematycznie traci na znaczeniu. Nie można jednak zapominać o tym, że nawet niewielka nadwyżka żywności powinna być zapakowana w odpowiedni sposób, jeśli liczymy na to, że będzie nam ona służyła.

To właśnie właściwy sposób przechowywania przyczynia się przecież do tego, że żywność nie tylko nie pleśnieje i nie psuje się, ale również nie traci swojego smaku. Niestety, bardzo często sami nie zwracamy uwagi na datę, która informuje nas o tym, jak długo możemy wykorzystywać konkretne składniki. Co więcej, dość często wychodzimy z założenia, że jeśli jedzenie jest przechowywane w lodówce, najprawdopodobniej nie możemy mu niczego zarzucić.

Okazuje się jednak, że lista naszych grzechów powszednich jest zatrważająco długa i obejmuje między innymi trzymanie żywności w torebkach foliowych jednorazowego użytku oraz w pojemnikach, które pełnią taką samą funkcję. Niestety, działania takie nie mogą mieć dobrego wpływu na przechowywane produkty, a jednocześnie mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. W rezultacie bardzo często musimy konfrontować się z kawą pozbawioną zapachu, wędlinami, które wyglądają coraz mniej zachęcająco, a nawet z pleśniejącymi twardymi serami. Jeśli żywność jest przechowywana w niewłaściwy sposób, pierwszym sygnałem, który świadczy o tym, że dzieje się z nią coś niedobrego jest jej wysychanie.

bezpieczna sucha żywnośćNa tym jednak nie kończą się nasze zmartwienia, dla żywności takiej charakterystyczne jest bowiem również to, że kwaśnieje oraz gnije. Gdybyśmy mieli wskazać na największych wrogów żywności, która jest przechowywana w niewłaściwy sposób, z pewnością w pierwszej kolejności byłoby to powietrze. Spore zagrożenie stanowi jednak również wilgoć oraz wysoka temperatura. Jeśli zatem chcemy uratować sytuację, w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się nad tym, jak pozbyć się powietrza i bakterii, które się w nim znajdują. Nie ma zatem alternatywy dla przechowywania żywności w idealnych pojemnikach. System kontroli kondensacji, jaki jest w nich zawarty przyczynia się do tego, że dochodzi do minimalizacji skraplania wilgoci i nie ma ryzyka wystąpienia pleśni.

Zobacz również