W świecie zdrowych produktów kluczową pozycję zajmują zielone koktajle. Przygotowywane z bardzo prostych, dostępnych na każdym kroku produktów, mają ogromne wartości odżywcze. Redukują łaknienie, przywracają młody i zdrowy wygląd cery, pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Dlaczego warto je pić? Oto lista najważniejszych, pięciu powodów, dla których powinniśmy po nie sięgać.
- Źródło fitoskładników, witamin i przeciwutleniaczy Do przygotowania zielonych koktajli wykorzystuje się jedynie surowe składki. Dzięki temu mają one dużą wartość odżywczą. Ponieważ w trakcie przygotowywania nie są poddawane obróbce cieplnej, wszystkie cenne substancje, do których należy między innymi witamina C nadal są obecne w koktajlach. Są bogatym źródłem błonnika, fitoskładników, przeciwutleniaczy i chlorofilu. Ten ostatni składnik jest swoją budową bardzo zbliżony do obecnej w naszej krwi hemoglobiny. Pijąc zielone koktajle oczyszczamy swoją krew.
- Wspomagają odchudzanie Zielone koktajle przygotowuje się z zielonych warzyw liściastych, które zawierają duże ilości wody. Zarówno warzywa, jak i koktajle możemy spożywać w nieograniczonych ilościach, gdyż nie powodują przybierania na wadze. Zawarte w nich duże ilości błonnika regulują trawienie, na długo zaspokajają głód, zmniejszają uczucie głodu.
- Dodają energii Osoby zdrowe tryskają energią. Pijąc zielone koktajle wszyscy poczujemy się od razu bardziej energiczni i młodsi. Picie tych napojów oczyszcza organizm z toksyn, co przekłada się na bardziej promienny wygląd i to niezależnie od tego, ile mamy lat. Wraz z każdą wypitą szklanką koktajlu organizm otrzyma potężną dawkę witamin i składników mineralnych. Następuje odnowa wszystkich komórek, z których jest zbudowany nasz organizm.
- Oczyszczają organizm Zawarty w zielonych koktajlach błonnik wspomaga pracę układu trawiennego. Tym samym pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Skutki oczyszczania organizmu dostrzeżemy już po kilku dniach od wypicia pierwszych szklanek zielonego koktajlu.
- Są lekkostrawne Każdy z nas powinien każdego dnia zjeść pięć porcji warzyw. Często łatwiej nam zalecaną ilość spożyć w formie koktajlu niż w postaci gotowanej. W takiej postaci zawarte w warzywach składniki są łatwiej trawione, a organizm lepiej przyswaja zawarte w nich cenne substancje odżywcze. Proces wykorzystywania tych substancji rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdyż w formie płynnej składniki, z których zostały przygotowane koktajle nie muszą być rozdrabniane.