27 maj 2021

Czekoladowe kostki błonnikowe

Cały czas jesteśmy pytani o to, jak zwiększyć ilość błonnika w naszych przepisach na zielone smoothie. Można dodać tylko tyle szpinaku lub jarmużu przed jesteś ponad to. Więc pomyślałem, "Dlaczego nie zrobić Fiber Smoothie Boost Cubes?" Więc zrobiliśmy! Podczas gdy byliśmy na to, zdecydowaliśmy, że będzie to świetny czas, aby dodać w niektórych białka, jak również.

Znaczenie błonnika i regularności

Zachowanie "regularności" jest priorytetem dla większości z nas, a przynajmniej powinno być! Błonnik działa jak małe szczoteczki do szorowania wnętrza naszego przewodu pokarmowego. Dodaje objętości i utrzymuje wszystko w ruchu, gdy jest w odpowiedniej równowadze. Regularność to znak, że organizm pracuje tak, jak powinien, wykorzystując spożywane składniki odżywcze i pozbywając się nadmiaru odpadów. Należy pamiętać, że "regularność" to sytuacja idealna.

Istnieje wiele schorzeń, leków i sytuacji, w których regularność jest naprawdę trudna do osiągnięcia. Jeśli zaparcia, biegunki, wzdęcia i nadmiar gazów stanowią dla ciebie stały problem, zwróć się do swojego lekarza po konkretne zalecenia.

Kolejnym sposobem na zachowanie regularności jest upewnienie się, że spożywasz wystarczającą ilość pokarmu, najlepiej o umiarkowanej lub wysokiej zawartości błonnika, w regularnych odstępach czasu. Pomijanie posiłków lub jedzenie zbyt małej ilości (np. na czczo, na diecie, spożywanie pokarmów gęstych kalorycznie, ale o małej objętości) może przyczynić się do nieregularności. W każdym razie, bardzo ważne jest, aby upewnić się, że organizm otrzymuje wystarczającą ilość błonnika, a przewód pokarmowy funkcjonuje bez zarzutu.

Białko + błonnik: zespół marzeń

Białko i błonnik idą w parze, jeśli chodzi o utrzymanie ciała w stanie sytości. Oba pomagają ustabilizować poziom cukru we krwi i spalają się wolniej niż szybkie lub proste węglowodany, takie jak biała mąka i cukier.

Zrównoważony posiłek będzie zawierał białko, węglowodany złożone i tłuszcze. W ramach tych parametrów, wszystkie rodzaje żywności mogą spełniać wymagania, a czasami więcej niż jeden.

Jeśli białko jest spożywane bez błonnika, może to doprowadzić do powstania kopii zapasowej, jeśli wiesz, co mam na myśli. Proste białko może być trudne dla przewodu pokarmowego i spowodować, że wszystko się spowolni. (Białko roślinne w mniejszym stopniu, ponieważ, jak się domyślacie, jest bardziej bogate w błonnik niż białko zwierzęce).

I odwrotnie, jeśli spożyjesz zbyt dużo błonnika na raz, może to spowodować przyspieszenie trawienia. Celem jest równowaga i to właśnie tam przydają się kostki do smoothie z błonnikiem.

Co mogę dodać do mojego smoothie, aby uzyskać błonnik?

Rośliny są jedynym źródłem błonnika. Kurczak, wołowina, ryby, wieprzowina, jajka i inne produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają 0% błonnika. Rośliny składają się prawie w całości z błonnika wraz z wodą, tłuszczami i skrobią. Sam błonnik jest w zasadzie tylko węglowodanem. Błonnik pokarmowy to błonnik, który nie może zostać rozłożony przez enzymy trawienne.

Oto kilka sposobów na dodanie błonnika do Twojego smoothie:

  • Ciemne liście zieleniny
  • Całe owoce (nie sok)
  • sproszkowane łuski psyllium
  • Proszek konopny
  • Banan
  • Nasiona Chia

Zabawny fakt: Przetworzona żywność jest zazwyczaj pozbawiona błonnika, nawet jeśli kiedyś, dawno, dawno temu, była rośliną. Biała mąka to przetworzona odmiana pszenicy, z której usunięto zarodek i otręby, aby uczynić ją bardziej miękką i łatwiejszą do strawienia. Jednak wraz z tym procesem, większość błonnika pokarmowego została usunięta.

Włączenie do diety całych ziaren i pseudoziaren jest niezwykle ważne dla zachowania zdrowia układu pokarmowego. Osoby stosujące dietę bezzbożową powinny spożywać dużo bogatych w błonnik świeżych owoców i warzyw.

Jakie owoce zawierają dużo błonnika?

Jeśli chodzi o smoothie, dodawanie owoców jest tam, gdzie jest cały smak. Jeśli jednak mądrze wybierzesz owoce, mogą być one również doskonałym źródłem błonnika. Owoce o wysokiej zawartości błonnika to:

  • gruszki
  • truskawki
  • awokado
  • jabłko
  • maliny
  • banany

Skoro już jesteśmy przy temacie słodzików, daktyle są jednym z naszych ulubionych naturalnych słodzików. Nie tylko są lepkie i słodkie jak cukierki, ale także zawierają dużo błonnika i składników odżywczych. Przetworzony biały cukier z buraków lub trzciny cukrowej nie może powiedzieć tego samego.

Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny

Istnieją dwa rodzaje błonnika, których potrzebuje nasz organizm - rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Większość roślin zawiera po trochu każdego z nich i oba przynoszą korzyści zdrowotne, takie jak dłuższe uczucie sytości po posiłku, niższe ryzyko chorób i schorzeń (zwłaszcza układu pokarmowego i sercowo-naczyniowego).

Błonnik rozpuszczalny

Błonnik rozpuszczalny rozpuszcza się w wodzie lub innych płynach i przekształca się w substancję o konsystencji żelu, która jest trawiona przez bakterie. Jako produkt uboczny powstają gazy. Rozpuszczalny błonnik w żywności jest źródłem kalorii. Pokarmy, które są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika to fasola, groch, owies i jęczmień, a także niektóre owoce, takie jak jabłka i cytrusy.Rozpuszczalny błonnik korzyści zdrowotne:

  • Obniża wchłanianie tłuszczu
  • Pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała
  • Stabilizuje poziom glukozy we krwi
  • Zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia
  • Obniża poziom złego cholesterolu
  • Utrzymuje dobre bakterie w przewodzie pokarmowym przy życiu i zdrowiu

Błonnik nierozpuszczalny

Błonnik nierozpuszczalny nie rozpuszcza się w wodzie i pozostaje nienaruszony lub niezmieniony w całym przewodzie pokarmowym i procesie trawienia. Pokarmy zawierające błonnik nierozpuszczalny to: fasola i rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste (np. pszenica) lub otręby, zielona fasola, kukurydza, jarmuż, szpinak, kiwi, jagody, winogrona, ziemniaki, kalafior i orzechy. Większość warzyw i owoców zawiera pewne ilości błonnika nierozpuszczalnego.

Błonnik nierozpuszczalny - korzyści dla zdrowia:

  • Regularność - zapobiega zaparciom lub pomaga w ich leczeniu
  • Zmniejszone ryzyko problemów jelitowych i zatorów w jelitach
  • Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Jakie produkty spożywcze zawierają dużo błonnika?

Sproszkowane łuski psyllium (PHP) mogą, ale nie muszą być nowym dla Ciebie składnikiem. Powszechnie stosowane jako środek przeczyszczający i wypełniający, psyllium jest błonnikiem pochodzącym z łupin nasion rośliny Plantago ovata. Rośliny psyllium pochodzą z Eurazji i są uprawiane komercyjnie dla ich śluzu, gęstej żelopodobnej substancji i rozpuszczalnego błonnika.

Jeśli kiedykolwiek używałeś Metamucil lub innych proszków błonnika, które łatwo mieszają się z wodą lub sokiem, to prawdopodobnie używałeś błonnika psyllium. Możesz znaleźć nieprzetworzone włókno psyllium (więc nie, Metamucil) w większości sklepów. To będzie albo luźne proszku lub zawarte w kapsułkach.

Jest on używany w pieczeniu, szczególnie w bezglutenowych i / lub wegańskich receptur, ponieważ, że żel, który tworzy pomóc ustabilizować ciasto lub ciasto, i dodaje miłą teksturę zbyt. Jeśli nie możesz go znaleźć w sekcji witamin + suplementów, sprawdź alejkę do pieczenia lub sekcję bezglutenową.

UWAGA! Odrobina PZP pokonuje długą drogę w błonnikowym smoothie. Jedna łyżeczka stanowi porcję. Podobnie jak nasiona chia i lnu, PSH tworzy żel po dodaniu do płynu (śluz!). Jest to jeden z powodów, dla których jest on stosowany zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek. Napełnia stolec, ale jednocześnie ułatwia jego oddawanie. Zapobiega również organizm od wchłaniania zbyt dużo tłuszczu, ponieważ żel rozprzestrzenia się w przewodzie pokarmowym i blokuje kanał.

Jak stosować Kostki Smoothie Fiber

Inne przepisy w naszej serii kostek do smoothie zawierają wskazówki dotyczące zastępowania porcji owoców w przepisie z kostkami. Ten przepis jest nieco inny, ponieważ został zaprojektowany tak, aby zastąpić wszystkie owoce w przepisie i wymieszać je z wybranym płynem i zielenią liściastą, jeśli jest taka potrzeba. Można dodać go do owocowego smoothie, ale to zrobi pracę przez siebie jako zamiennik posiłku. Jeśli jednak smoothie nie jest wystarczająco słodkie, można dodać banana lub innego pestkowego daktyla.

Zobacz również

Smoothie ananasowo-szpinakowe

Jednym z naszych najpopularniejszych przepisów jest Szpinakowo-Ananasowy Smoothie, który w mojej aplikacji z przepisami na smoothie nazywamy ciastem z ananasem do góry nogami. Jest to deser na...